Syřidla na domácí výrobu sýrů nebo faremní výrobu sýrů, sýřidla k výrobě domácích sýrů, prodej syřidel.
Syřidlo (nesprávně sýřidlo) nebo také srážedlo mléka je základní surovinou při výrobě sýrů při srážení mléka. Je to enzym, který sráží (zdrcne) mléčné bílkoviny (mléko), výsledkem čehož vzniká sýřenina a syrovátka.
Syřidla přírodní – rostlinného původu (dříve se používala šťáva z fíků, v jižní Itálii artyčoky), jsou obsaženy v moruši, kopřivách a svízeli syřišťovém. Rostlinné enzymy srážejí mléko za jiných podmínek než živočišné a při vyšších srážecích teplotách.
Podle způsobu výroby dělíme syřidla:
živočišná syřidla:
pepsinová syřidla - syřidla živočišného původu vyrobená extrakcí z žaludků dospělých zvířat vepřů a hovězího dobytka, používají se při výrobě měkkých sýrů a tvarohu - Laktosin.
chymozinová syřidla - syřidla živočišného původu vyrobená extrakcí z žaludků telat, univerzální syřidla na všechny druhy sýrů se používají při tradičním způsobu výroby s cílem dosáhnout co možná nejlepší kvalitu sýrů - Laktochym, Stremsel.
mikrobiální syřidla - moderní náhrada živočišných syřidel, aktivním enzymem je proteáza plísně Mucor miehei, která se vyrábí přírodní fermentací, jsou vhodná i pro použití v produktech určených pro vegetariány, vegany, mají certifikaci kosher a halal - Fromase.
Syřidla nejen zasíláme na dobírku, ale naše výdejní místa jsou i místy, kde se dá koupit nebo vyzvednout syřidlo.
Syřidla dodáváme od českého výrobce Milcom (Laktochym a Laktosin), francouzského výrobce Coquard (Fromase) a od holandského výrobce Lactoferm (Stremsel). Pozor! Syřidla Milkom mají dobu expirace pouze 3 měsíce! Ostatní syřidla až 1 rok!
A kde koupit syřidla? Kromě našeho eshopu je můžete koupit i v našich výdejních místech České Budějovice, Plzeň, Brno, Telč.
Nevíte si rady?
Zeptejte se nás telefonicky
nebo e-mailem
![]() |
+420 384 389 196 |
![]() |
info@zemedelske-potreby.cz |
Osobní odběr ZDARMA |
Plzeň |
Brno |
Telč |
Roudnice nad Labem |