Jogurtové kultury - kultury na jogurty, kultury na jogurt, kultury na výrobu jogurtů, bulharské jogurty, kultura do jogurtu, nesprávně také jogurtové kvasinky nebo jogurtové bakterie Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.
Jogurtová kultura jsou bakterie používané k výrobě jogurtu. Zakysáním mléka těmito bateriemi vznikne kyselina mléčná, která pak dodává jogurtu nakyslou chuť.
Důležité zásady pro použití jogurtové kultury:
1. Pro výrobu jogurtů a vůbec všech mléčných produktů se předpokládá použití čerstvého nebo šetrně pasterovaného mléka. Použití trvanlivého mléka z krabic homogenizovaného mléka ošetřeného vysokou pasterací UHT se nedoporučuje, protože jsou chemické a fyzikální vlastnosti tohoto mléka diametrálně odlišné od mléka čerstvého. Samozřejmě je možné že se Vám jogurt podaří vyrobit i z tohoto mléka, ale výsledek je nejistý a výsledný produkt není plnohodnotným jogurtem, mohou v něm chybět termofilní bakterie (Laktobacilus bulgaricus apod.).
2. Dodržování přesných teplot dle dané receptury je pro zdárnou výrobu jakéhokoliv mléčného produktu nezbytné a i krátkodobá odchylka třeba jen o pár stupňů může a často také vede k nezdaru.
3. Je zapotřebí, aby jogurt 8-10 hodin dozrál v teple. Někdo dává jogurt do peřin, někdo do termoboxu, někdo do jogurtovače
Jaké jogurtové kultury v naší nabídce najdete?
Základem většiny jogurtů jsou jogurtové bakterie Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.
Velmi populární jsou bulharské jogurtové kultury na bulharský jogurt, který obsahuje jogurtové bakterie Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.
Živé jogurtové kultury obsahuje Bulharský jogurt BIFIDO na výrobu jogurtu s probiotiky, jsou to bifidobakterie, které jsou prospěšné pro správné zažívání. Bulharský jogurt se dodává v sáčcích nebo v kapslích.
Jogurtová kultura Laktoflora - česká jogurtová kultura. Při výrobě jogurtu buď vyrobíte takzvaný selský jogurt, nebo je zapotřebí používat sušené mléko na zahuštění, abyste dosáhli konzistence jogurtu, na který jste zvyklí.
Jogurty z kozího mléka vyrobíte použitím speciální jogurtové kultury Lambda 12 z francouzské provenience.
Veganské jogurtové kultury na veganský jogurt bez laktózy dokážou vyrobit jogurt ze sojového nebo mandlového mléka. Jako jediné nobsahují Lactobacillus bulgaricus. Místo něj v nich najdete Lactobacillus gasseri nebo Bifidobacterium bifidum.
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.