Sýrařské kultury na výrobu sýrů, sýrové kultury

Sýrařské kultury na výrobu sýrů, očkování sýrů - nebo také sýrové kultury na sýry. Nejdůležitější kulturou pro výrobu sýrů je startovací smetanová kultura. Výroba sýrů se bez sýrařských kultur obejde, ale sýrařské kultury dodávají sýrům především správnou chuť. K výrobě některých sýrů se používají i jogurtové kultury. Pozor! Nezaměňujte sýrařské kultury a syřidla, není to totéž! Syřidla sráží mléko, kultury dodávají chuť.
Sýrařské kultury dodáváme od české firmy Milcom, francouzské firmy Coquard, holandské firmy Lactoferm a od bulharské firmy Genesis.
Sýrařské kultury jsou:
1. startovací sýrařské kultury - startují kysání mléka - ty jsou mezofilní (prospívají při nižších teplotách do 40°C) a termofilní (prospívají při vyšších teplotách)
2. sýrařské kultury vytvářející typické chuťové vlastnosti sýrů - plísně, kvasinky, kultury tvořící oka v sýru
Do mléka dávkujeme v pořadí chlorid vápenatý, kultura, syřidlo - s ohledem na konkrétní receptury.

Práce s kulturami sušenými mrazem:
Kultury se dávkují přímo do mléka. Velmi dobře se v něm rozpouštějí. Potřebnou dávku nasypte na povrch mléka, nechte asi 1 min nasáknout a potom dobře (nikoliv zprudka) vmíchejte do celého objemu. Dávkování je uvedeno na každém balení pro celý obsah. Pro menší množství momentálně zpracovávaného méka, odeberte poměrnou část. Pro domácí použití a drobnou výrobu není nutné kultury dávkovat s laboratorní přesností nebo množství nějak odvažovat. Celkovou váhu obsahu výrobce na balení neuvádí. Dávkování kultur je otázkou zkušeností. Časem budete umět odhadnout, jaké množství je vhodné právě pro Vaše konkrtétní receptury a momentální kondici mléka a kultury. Dávkujte raději méně, kultury jsou opravdu účinné. Z praxe se ukazuje, že někdy je možné jít až na poloviční dávku než doporučuje výrobce. Když kulturu poddávkujete, dobu kysání můžete prodloužit nebo zvýšit zaočkovací teplotu. Plísně přirosit. Prodloužit zrání a pod. Pokud ale předávkujete, sýřenina překysá nebo prozrávání probíhá příliš rychle a tento proces je obvykle nevratný. Použití a výběr kultur vyplývá z jednotlivých receptur na výrobu sýrů a dalších mléčných výrobků, z vlastnosti kultur a obecných zásad výroby. Můžete je vzájemně kombinovat, samozřejmě s ohledem na jejich vlastnosti, aby tento postup byl smysluplný.
Uchování, trvanlivost a datum plnění je uvedeno na obalu. Vystavení vyšší teplotě po krátkou dobu (např. během manipulace a transportu) má minimální vliv na ztrátu aktivity.

Recepty na domácí výrobu sýrů

Filtrování
Podrobné hledáníCenaHledat v kategorii
Hledat v kategoriiHledatKde hledat:
20 produktů
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu
Kód:53323

Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu

59,3 Kč
Skladem > 10 ks
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu - mlékárenská...
Jogurtová kultura Bulharský jogurt BIFIDO na 1-5 l mléka
Kód:bgjogurtbifi

Jogurtová kultura Bulharský jogurt BIFIDO na 1-5 l mléka

99,2 Kč
Skladem > 10 ks
Jogurtová kultura Bulharský jogurt BIFIDO na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura BIFI pro domá...
BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry
Kód:beta

BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry

203 Kč
Skladem > 5 ks
BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry - startova...
DELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky
Kód:delta

DELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky

200 Kč
Skladem > 10 ks
DELTA termofilní kultura DL1 na 100-200 l mléka na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáč...
Mlékárenská kultura Kavkazský kefír na 1-5 l mléka
Kód:kavkazskykefir

Mlékárenská kultura Kavkazský kefír na 1-5 l mléka

99,2 Kč
Skladem > 5 ks
Mlékárenská kultura Kavkazský kefír na 1-5 l mléka - bulharská kefírová kultura na kefír a domácí ke...
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na 1-5 l mléka
Kód:bgjogurt

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na 1-5 l mléka

99,2 Kč
Skladem > 10 ks
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro domácí výrobu, s...
Jogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 20 l mléka
Kód:102lambda12dl1

Jogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 20 l mléka

203 Kč
Skladem 4 ks
Jogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 20 l mléka - termofilní kultura...
Kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka
Kód:176sigma75

Kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka

278 Kč
Skladem 5 ks
Kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka - prášková sýrařská kul...
IOTA CL2 na kozí sýry bílé na 200 l mléka směs kultur a bílá plíseň Geotrichum Candidum
Kód:iotacl2

IOTA CL2 na kozí sýry bílé na 200 l mléka směs kultur a bílá plíseň Geotrichum Candidum

236 Kč
Skladem > 5 ks
Kultura IOTA CL2 na kozí sýry bílé barvy (lze použít na všechny druhy mléka) na 200 l mléka směs kul...
ALPHA mezofilní kultura na 200 l mléka  startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní
Kód:alpha

ALPHA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní

200 Kč
Skladem 5 ks
ALPHA mezofilní kultura DL1 na 200 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s modrou plísní - ...
IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy 200 l mléka směs kultur a šedá plíseň Geotrichum Candidum
Kód:iotacl1

IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy 200 l mléka směs kultur a šedá plíseň Geotrichum Candidum

236 Kč
Skladem 5 ks
Kultura IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy (lze použít na všechny druhy mléka) 200 l mléka směs kultu...
KAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisované sýry na 100 l mléka
Kód:kappa3

KAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisované sýry na 100 l mléka

237 Kč
Skladem 2 ks
KAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisované sýry na 100 l mléka - pro lisované ...
Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 500 l mléka
Kód:141sigma18

Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 500 l mléka

327 Kč
Skladem > 5 ks
Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 500 l mléka - prášková sýrařská ...
Jogurtová kultura termofilní Lambda 6 na 20 l mléka
Kód:101lambda6dl1

Jogurtová kultura termofilní Lambda 6 na 20 l mléka

203 Kč
Skladem 5 ks
Jogurtová kultura termofilní Lambda 6 na 20 l mléka - termofilní kultura vhodná pro přípravu jogurtu...
IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry
Kód:iota1

IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry

214 Kč
Skladem 5 ks
IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry - propion...
IOTA 2 sýrařská kultura propionová bez ok na 500 l mléka polotvrdé a tvrdé lisované sýry
Kód:iota2

IOTA 2 sýrařská kultura propionová bez ok na 500 l mléka polotvrdé a tvrdé lisované sýry

214 Kč
Skladem 4 ks
IOTA 2 sýrařská kultura propionová bez ok na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry - propio...
IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy 200 l mléka Geotrichum Candidum - skončená expirace
Kód:baziotacl1

IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy 200 l mléka Geotrichum Candidum - skončená expirace

133 Kč
Skladem 1 ks
Kultura IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy (lze použít na všechny druhy mléka) 200 l mléka směs kultu...
Novinka
Bazar
ALPHA mezofilní kultura na 300-600 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní
Kód:alphadl3,5

ALPHA mezofilní kultura na 300-600 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní

443 Kč
???
ALPHA mezofilní kultura DL3,5 na 300-600 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s modrou plí...
BETA mezofilní kultura na 300-600 l mléka startovací na tvaroh, měkké i tvrdé sýry
Kód:beta3,5

BETA mezofilní kultura na 300-600 l mléka startovací na tvaroh, měkké i tvrdé sýry

415 Kč
???
BETA mezofilní kultura DL3,5 na 300-600 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry ...
DELTA termofilní kultura na 350-700 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky
Kód:delta3,5

DELTA termofilní kultura na 350-700 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky

392 Kč
Není skladem - na objednávku
DELTA termofilní kultura DL3,5 na 350-700 l mléka na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korb...
Diskuze ke kategorii
Máte otázku? Zajímá vás konkrétní detail? Zeptejte se nás.
Položit dotaz
Nový dotazVaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Nadpis:Text příspěvku:Zeptat se
Vaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Text příspěvku:Přidat reakci
1

Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu

59,3 KčSmetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu - mlékárenská startovací sýrařská kultura nebo smetanový z...
2

Jogurtová kultura Bulharský jogurt BIFIDO na 1-5 l mléka

99,2 KčJogurtová kultura Bulharský jogurt BIFIDO na 1-5 l mléka
Jogurtová kultura Bulharský jogurt BIFIDO na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura BIFI pro domácí výrobu, jogurt s probiotiky, sáček o objem...
3

BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry

203 KčBETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry
BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry - startovací sýrařská kultura v lyofilizované (mrazem v...
4

DELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky

200 KčDELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky
DELTA termofilní kultura DL1 na 100-200 l mléka na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky, parenicu - doplňková sýrařská kultura. R...
5

Mlékárenská kultura Kavkazský kefír na 1-5 l mléka

99,2 KčMlékárenská kultura Kavkazský kefír na 1-5 l mléka
Mlékárenská kultura Kavkazský kefír na 1-5 l mléka - bulharská kefírová kultura na kefír a domácí kefírové mléko, sáček o objemu 1 g, malé množst...
6

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na 1-5 l mléka

99,2 KčJogurtová kultura Bulharský jogurt na 1-5 l mléka
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro domácí výrobu, sáček o objemu 1 g, malé množství hotového jog...
7

Jogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 20 l mléka

203 KčJogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 20 l mléka
Jogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 20 l mléka - termofilní kultura na kozí jogurt vhodná pro přípravu jogurtu a...
8

Kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka

278 KčKultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka
Kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka - prášková sýrařská kultura pro vypěstování bílé plísně u sýrů typu ...
9

IOTA CL2 na kozí sýry bílé na 200 l mléka směs kultur a bílá plíseň Geotrichum Candidum

236 KčIOTA CL2 na kozí sýry bílé na 200 l mléka směs kultur a bílá plíseň Geotrichum Candidum
Kultura IOTA CL2 na kozí sýry bílé barvy (lze použít na všechny druhy mléka) na 200 l mléka směs kultur a bílá plíseň Geotrichum Candidum - směs ...
Nejprodávanější
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Osobní odběr ZDARMA, Hrdějovice u Českých Budějovic, Plzeň, Telč, Roudnice nad Labem, Humpolec, Vlkov


Certifikát dTest obchodní podmínky