Sýrařské kultury na výrobu sýrů, sýrové kultury

Sýrařské kultury na výrobu sýrů, očkování sýrů - nebo také sýrové kultury na sýry. Nejdůležitější kulturou pro výrobu sýrů je startovací smetanová kultura. Výroba sýrů se bez sýrařských kultur obejde, ale sýrařské kultury dodávají sýrům především správnou chuť. K výrobě některých sýrů se používají i jogurtové kultury. Pozor! Nezaměňujte sýrařské kultury a syřidla, není to totéž! Syřidla sráží mléko, kultury dodávají chuť.
Sýrařské kultury dodáváme od české firmy Milcom, francouzské firmy Coquard, holandské firmy Lactoferm a od bulharské firmy Genesis.
Sýrařské kultury jsou:
1. startovací sýrařské kultury - startují kysání mléka - ty jsou mezofilní (prospívají při nižších teplotách do 40°C) a termofilní (prospívají při vyšších teplotách)
2. sýrařské kultury vytvářející typické chuťové vlastnosti sýrů - plísně, kvasinky, kultury tvořící oka v sýru
Do mléka dávkujeme v pořadí chlorid vápenatý, kultura, syřidlo - s ohledem na konkrétní receptury.

Práce s kulturami sušenými mrazem:
Kultury se dávkují přímo do mléka. Velmi dobře se v něm rozpouštějí. Potřebnou dávku nasypte na povrch mléka, nechte asi 1 min nasáknout a potom dobře (nikoliv zprudka) vmíchejte do celého objemu. Dávkování je uvedeno na každém balení pro celý obsah. Pro menší množství momentálně zpracovávaného méka, odeberte poměrnou část. Pro domácí použití a drobnou výrobu není nutné kultury dávkovat s laboratorní přesností nebo množství nějak odvažovat. Celkovou váhu obsahu výrobce na balení neuvádí. Dávkování kultur je otázkou zkušeností. Časem budete umět odhadnout, jaké množství je vhodné právě pro Vaše konkrtétní receptury a momentální kondici mléka a kultury. Dávkujte raději méně, kultury jsou opravdu účinné. Z praxe se ukazuje, že někdy je možné jít až na poloviční dávku než doporučuje výrobce. Když kulturu poddávkujete, dobu kysání můžete prodloužit nebo zvýšit zaočkovací teplotu. Plísně přirosit. Prodloužit zrání a pod. Pokud ale předávkujete, sýřenina překysá nebo prozrávání probíhá příliš rychle a tento proces je obvykle nevratný. Použití a výběr kultur vyplývá z jednotlivých receptur na výrobu sýrů a dalších mléčných výrobků, z vlastnosti kultur a obecných zásad výroby. Můžete je vzájemně kombinovat, samozřejmě s ohledem na jejich vlastnosti, aby tento postup byl smysluplný.
Uchování, trvanlivost a datum plnění je uvedeno na obalu. Vystavení vyšší teplotě po krátkou dobu (např. během manipulace a transportu) má minimální vliv na ztrátu aktivity.

Nejprodávanější
1
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka
Skladem 25 ks
55,7 Kč46,0 Kč bez DPH
2
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na 1-5 l mléka
Skladem 10 ks
77,4 Kč64,0 Kč bez DPH
3
Kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM
Na objednávku 10 prac. dnů
278 Kč230 Kč bez DPH
5
Jogurtová kultura termofilní Lambda 6 na 20 l mléka
Skladem 3 ks
203 Kč168 Kč bez DPH
6
Jogurtová kultura Bulharský jogurt BIFIDO na 1-5 l mléka
Skladem 21 ks
77,4 Kč64,0 Kč bez DPH
7
IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka
Skladem 1 ks
202 Kč167 Kč bez DPH
Zobrazit:
Hledat v kategoriiHledat
Kde hledat:
Řadit dle:18 produktů
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka
Skladem 25 ks
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka - mlékárenská startovací sýrařská kultura nebo smetanový zákys nastartuje kysání mléka a je určen především na očkování mléka před sýřením či pro kysané mléko domácí výroby. Složení smetanové
55,7 Kč46,0 Kč bez DPH
Kultura IOTA CL2 na kozí sýry směs kultur a bílá plíseň Geotrichum Candidum
Skladem 3 ks
Kultura IOTA CL2 na kozí sýry - směs mezofilních a termofilních sýrařských kultur a plíseň Geotrichum Candidum pro tvarohové sýry. Sýry mají bílou barvu. Kompletní směs pro výrobu sýrů typu St. Marcellin, Picodon, Charollais, Rigotte, Crottin - sý
236 Kč195 Kč bez DPH
DELTA termofilní kultura na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky, parenicu
Skladem 3 ks
DELTA termofilní kultura na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky, parenicu - doplňková sýrařská kultura. Rychle okyselující a množící se kmen Streptococcus Thermofilus. Vhodné pro lisované a pro tažené sýry a sýry typu pasta filata (mozzarella, korbáčky,
200 Kč165 Kč bez DPH
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na 1-5 l mléka
Skladem 10 ks
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro domácí výrobu, sáček o objemu 1 g, malé množství hotového jogurtu můžete pak zakvasit až 10x. Z 1 sáčku tak vyrobíte až 50 l jogurtů. Originální bulharský
77,4 Kč64,0 Kč bez DPH
Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI
Skladem 3 ks
Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI - prášková sýrařská kultura pro vypěstování modré plísně u sýrů, např. sýr s modrou plísní Bavaria Blue (Niva). Rozpusťte ji ve slané vodě a poté přidejte k syrovátce. Kultura
327 Kč270 Kč bez DPH
Jogurtová kultura termofilní Lambda 6 na 20 l mléka
Skladem 3 ks
Jogurtová kultura termofilní Lambda 6 na 200 l mléka - termofilní kultura vhodná pro přípravu jogurtu a jogurtového nápoje s mírnou kyselostí, příjemného na pití. A na výrobu dohřívaných sýrů. Vhodná pro všechny druhy mléka. Chuť a konzistence jogurtu je
203 Kč168 Kč bez DPH
Jogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 20 l mléka
Skladem 5 ks
Jogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 200 l mléka - termofilní kultura na kozí jogurt vhodná pro přípravu jogurtu a jogurtového nápoje s mírnou kyselostí, příjemného na pití. A na výrobu dohřívaných sýrů. Aktivitou
203 Kč168 Kč bez DPH
Jogurtová kultura Bulharský jogurt BIFIDO na 1-5 l mléka
Skladem 21 ks
Jogurtová kultura Bulharský jogurt BIFIDO na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura BIFI pro domácí výrobu, jogurt s probiotiky, sáček o objemu 1 g, malé množství hotového jogurtu můžete pak zakvasit až 10x. Z 1 sáčku tak vyrobíte až 50
77,4 Kč64,0 Kč bez DPH
BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry
Skladem 2 ks
BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry - startovací sýrařská kultura v lyofilizované (mrazem vysušené) formě určená k přímému zaočkování do mléka. Čistě okyselující zaočkovací kultura bez dalších aromatických příměsí
196 Kč162 Kč bez DPH
IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka
Skladem 1 ks
IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka - propionová kultura produkující plyn (tvořící oka) pro lisované dohřívané sýry s oky s typickou oříškovou příchutí. Propionová kultura není startovací kulturou.
202 Kč167 Kč bez DPH
IOTA 2 sýrařská kultura propionová bez ok na 500 l mléka
Skladem 2 ks
IOTA 2 sýrařská kultura propionová bez ok na 500 l mléka - propionová kultura netvořící děrování (oka), zanechává jen typické oříškové aroma. Použití - polotvrdé a tvrdé lisované sýry. Propionová kultura není startovací kulturou.
202 Kč167 Kč bez DPH
Kultura IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy 200l mléka směs kultur a plíseň Geotrichum
Skladem 5 ks
Kultura IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy 200l mléka - směs mezofilních a termofilních sýrařských kultur a Geotrichum Candidum pro tvarohové sýry. Sýry mají bílou barvu. Kompletní směs pro výrobu sýrů typu St. Marcellin, Picodon, Charollais, Rigotte, Crottin - sý
236 Kč195 Kč bez DPH
SIGMA 41 plíseň Penicillium Nalgiovensis pro Nalžovský sýr a sýry Tomme na 500 l mléka
Skladem 3 ks
KAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisované sýry na 100 l mléka - pro lisované dohřívané sýry s oky s typickou oříškovou příchutí. Kultura se používá pro typické švýcarské sýry s oříškovou příchutí například typu Bargkas - malý Gruyére, Emmentál a
361 Kč298 Kč bez DPH
IOTA M sýrařská kultura DL1 na sýry typu Munster na 200 l mléka
Skladem 1 ks
IOTA 2 sýrařská kultura propionová bez ok na 500 l mléka - propionová kultura netvořící děrování (oka), zanechává jen typické oříškové aroma. Použití - polotvrdé a tvrdé lisované sýry. Propionová kultura není startovací kulturou.
281 Kč232 Kč bez DPH
Kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM
Na objednávku 10 prac. dnů
Kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM - prášková sýrařská kultura pro vypěstování bílé plísně u sýrů typu camembert. Rozpusťte plísňovou kulturu ve slané vodě, vytvarujte bochníky sýra a pokropte plísňovou kulturou.
278 Kč230 Kč bez DPH

Nevíte si rady?

Zeptejte se nás telefonicky
nebo e-mailem

telefon  +420 384 389 196 
e-mail   info@zemedelske-potreby.cz 


ALAVIS Triple Blend Extra silný 700g pro koně, komplexní kloubní výživa pro koně

1 029 Kč

Komplexní kloubní výživa pro koně ALAVIS™ Triple Blend Extra Silný obsahuje kombinaci chondroprotektivních látek (glukosamin sulfátu a chondroitin sulfátu), látky MSM a značkových kolagenů Collyss a Cartidyss.

Dárkový poukaz v hodnotě 1000 Kč na nákup veškerého zboží z našeho eshopu

1 000 Kč

Dárkový poukaz v hodnotě 1000 Kč na nákup veškerého zboží z www.eshop-zemedelske-potreby.cz. Udělejte radost svým blízkým a obdarujte je naším jedinečným dárkovým poukazem.

ChickenGuard © Dvířka pro otevírač kurníku samouzamykatelná, plastové ližiny

1 296 Kč

ChickenGuard © Dvířka pro otevírač kurníku samouzamykatelná, ližiny vyrobené ze 100% recyklovaného plastu, hliníková dvířka.

ChickenGuard © Premium automatické otevírání a zavírání kurníku se světelným senzorem

4 707 Kč

ChickenGuard © Premium automatické otevírání a zavírání kurníku se světelným senzorem - nechte večerní zavírání dvířek kurníku pro slepice a ranní vypouštění Vaší drůbeže na sluníčku. Otevírač na kurník slepic, vrátný je kompletní automatický systém ovládání pohybu robustních

Míčová napáječka La GÉE Polytherme 1B 40 pro koně, dobytek s jedním míčem

12 556 Kč

Míčová napáječka La GÉE Polytherme 1B 40 pro koně, dobytek s jedním míčem - až do -30°C - jednomíčová napáječka pracuje zcela bez přívodu elektrické energie. Při konstrukci se využil princip termosky. Spodní voda má

NILS Suché grafitové mazivo Molyplex RH-20 sprej 500 ml na otevřené převody

304 Kč

NILS Suché grafitové mazivo Molyplex RH-20 sprej 500 ml na otevřené převody - mazací a montážní pasta s EP přísadami a s přísadou tuhého maziva. Je vhodný k mazání otevřených ozubených převodů všech druhů. Jedná se o osvědčené vysokotlaké mazivo na vedení