Sýrařské kultury a plísně na výrobu sýrů Genesis Laboratories Sofia

Sýrařské kultury a plísně na výrobu sýrů, očkování sýrů - nebo také sýrové kultury na sýry. Rozlišujeme mezofilní, termofilní, směsné a doplňkové sýrařské kultury. Pozor! Nezaměňujte sýrařské kultury a syřidla, není to totéž! Syřidla sráží mléko, kultury dodávají sýrům chuť.
Sýrařské kultury dodáváme od české firmy Milcom, francouzské firmy Ets Coquard a od bulharské firmy Genesis.

Sýrařské kultury jsou:

  1. mezofilní sýrařské kultury startovací okyselující - prospívají při nižších teplotách do 40°C - jsou důležité pro výrobu většiny sýrů - Smetanová kultura, ALFA  a BETA 
  2. termofilní sýrařské kultury - prospívají při vyšších teplotách nad 40°C - používají se zejména při výrobě polotvrdých, tvrdých, tažených a pařených sýrů - kultura DELTA, jogurtová kultura
  3. doplňkové sýrařské kultury - plísně, kvasinky, kultury tvořící oka v sýru - SIGMA 18 Penicillium Rocqueforti, SIGMA 75 Penicillium Candidum, propionové kultury IOTA 1 a 2 na polotvrdé a tvrdé sýry s oky a bez ok
  4. kompletní sýrařské kultury - kultury obsahující jak základní kulturu tak plíseň nebo propionovou kulturu - kultury na kozí sýry IOTA CL1 a 2, KAPPA

Sýrařské kultury vytvářející typické chuťové vlastnosti sýrů. Do mléka dávkujeme v pořadí chlorid vápenatý, kultura, syřidlo - s ohledem na konkrétní receptury.

Práce s kulturami sušenými mrazem:
Kultury se dávkují přímo do mléka. Velmi dobře se v něm rozpouštějí. Potřebnou dávku nasypte na povrch mléka, nechte asi 1 min nasáknout a potom dobře (nikoliv zprudka) vmíchejte do celého objemu. Dávkování je uvedeno na každém balení pro celý obsah. Pro menší množství momentálně zpracovávaného méka, odeberte poměrnou část. Pro domácí použití a drobnou výrobu není nutné kultury dávkovat s laboratorní přesností nebo množství nějak odvažovat. Celkovou váhu obsahu výrobce na balení neuvádí. Dávkování kultur je otázkou zkušeností. Časem budete umět odhadnout, jaké množství je vhodné právě pro Vaše konkrtétní receptury a momentální kondici mléka a kultury. Dávkujte raději méně, kultury jsou opravdu účinné. Z praxe se ukazuje, že někdy je možné jít až na poloviční dávku než doporučuje výrobce. Když kulturu poddávkujete, dobu kysání můžete prodloužit nebo zvýšit zaočkovací teplotu. Plísně přirosit. Prodloužit zrání a pod. Pokud ale předávkujete, sýřenina překysá nebo prozrávání probíhá příliš rychle a tento proces je obvykle nevratný. Použití a výběr kultur vyplývá z jednotlivých receptur na výrobu sýrů a dalších mléčných výrobků, z vlastnosti kultur a obecných zásad výroby. Můžete je vzájemně kombinovat, samozřejmě s ohledem na jejich vlastnosti, aby tento postup byl smysluplný.
Uchování, trvanlivost a datum plnění je uvedeno na obalu. Vystavení vyšší teplotě po krátkou dobu (např. během manipulace a transportu) má minimální vliv na ztrátu aktivity.

Recepty na domácí výrobu sýrů

1

Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu

65,3 KčSmetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu - nejpoužívanější mlékárenská startovací mezofilní okyselo...
2

BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry

203 KčBETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry
BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry - startovací sýrařská kultura v lyofilizované (mrazem v...
3

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka

48,4 KčJogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro výrobu domácího jogurtu, balení obsa...
4

DELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky

202 KčDELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky
DELTA termofilní kultura DL1 na 100-200 l mléka na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky, parenicu - doplňková sýrařská kultura. R...
5

Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka

237 KčJogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro výrobu domácího jogurtu, ...
6

Camembertská kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka

278 KčCamembertská kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka
Camembertská kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka - prášková sýrařská kultura pro vypěstování bílé plísně...
7

BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka - syřidlo, očkovací i zrací kultury

146 KčBEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka - syřidlo, očkovací i zrací kultury
BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka na Camembert, hermelín a další sýry s plísní - sýrařská kultura, která obsahuje vše, co pot...
8

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka

373 KčJogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro výrobu domácího jogurtu, balení obsahuje 10...
9

Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 200 l mléka

328 KčKultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 200 l mléka
Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 200 l mléka - prášková sýrařská kultura pro vypěstování modré plísně u sýrů, ...
Nejprodávanější
Filtrování
Podrobné hledáníCenaHledat v kategorii
Hledat v kategoriiHledatKde hledat:
3 produkty
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka
Kód:100149/1

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka

48,4 Kč40,0 Kč bez DPH
Skladem > 5 ks
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kul...
Doporučujeme
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka
Kód:100150

Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka

237 Kč196 Kč bez DPH
Skladem > 10 bal
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka - bulharská jo...
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka
Kód:100149

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka

373 Kč308 Kč bez DPH
Skladem > 5 bal
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pr...
Diskuze ke kategorii
Máte otázku? Zajímá vás konkrétní detail? Zeptejte se nás.
Položit dotaz
Nový dotazVaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Nadpis:Text příspěvku:Zeptat se
Vaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Text příspěvku:Přidat reakci

Výdejní místa eshopu Zemědělské potřeby M+S

Certifikát dTest obchodní podmínky

 
Na vašem soukromí nám záleží

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.

Zásady cookies

Povolit všePodrobné nastavení