Sýrařské kultury a plísně na výrobu sýrů Genesis Laboratories Sofia

Sýrařské kultury a plísně na výrobu sýrů, očkování sýrů - nebo také sýrové kultury na sýry. Rozlišujeme mezofilní, termofilní, směsné a doplňkové sýrařské kultury. Pozor! Nezaměňujte sýrařské kultury a syřidla, není to totéž! Syřidla sráží mléko, kultury dodávají sýrům chuť.
Sýrařské kultury dodáváme od české firmy Milcom, francouzské firmy Ets Coquard a od bulharské firmy Genesis.

Sýrařské kultury jsou:

  1. mezofilní sýrařské kultury startovací okyselující - prospívají při nižších teplotách do 40°C - jsou důležité pro výrobu většiny sýrů - Smetanová kultura, ALFA  a BETA 
  2. termofilní sýrařské kultury - prospívají při vyšších teplotách nad 40°C - používají se zejména při výrobě polotvrdých, tvrdých, tažených a pařených sýrů - kultura DELTA, jogurtová kultura
  3. doplňkové sýrařské kultury - plísně, kvasinky, kultury tvořící oka v sýru - SIGMA 18 Penicillium Rocqueforti, SIGMA 75 Penicillium Candidum, propionové kultury IOTA 1 a 2 na polotvrdé a tvrdé sýry s oky a bez ok
  4. kompletní sýrařské kultury - kultury obsahující jak základní kulturu tak plíseň nebo propionovou kulturu - kultury na kozí sýry IOTA CL1 a 2, KAPPA

Sýrařské kultury vytvářející typické chuťové vlastnosti sýrů. Do mléka dávkujeme v pořadí chlorid vápenatý, kultura, syřidlo - s ohledem na konkrétní receptury.

Práce s kulturami sušenými mrazem:
Kultury se dávkují přímo do mléka. Velmi dobře se v něm rozpouštějí. Potřebnou dávku nasypte na povrch mléka, nechte asi 1 min nasáknout a potom dobře (nikoliv zprudka) vmíchejte do celého objemu. Dávkování je uvedeno na každém balení pro celý obsah. Pro menší množství momentálně zpracovávaného méka, odeberte poměrnou část. Pro domácí použití a drobnou výrobu není nutné kultury dávkovat s laboratorní přesností nebo množství nějak odvažovat. Celkovou váhu obsahu výrobce na balení neuvádí. Dávkování kultur je otázkou zkušeností. Časem budete umět odhadnout, jaké množství je vhodné právě pro Vaše konkrtétní receptury a momentální kondici mléka a kultury. Dávkujte raději méně, kultury jsou opravdu účinné. Z praxe se ukazuje, že někdy je možné jít až na poloviční dávku než doporučuje výrobce. Když kulturu poddávkujete, dobu kysání můžete prodloužit nebo zvýšit zaočkovací teplotu. Plísně přirosit. Prodloužit zrání a pod. Pokud ale předávkujete, sýřenina překysá nebo prozrávání probíhá příliš rychle a tento proces je obvykle nevratný. Použití a výběr kultur vyplývá z jednotlivých receptur na výrobu sýrů a dalších mléčných výrobků, z vlastnosti kultur a obecných zásad výroby. Můžete je vzájemně kombinovat, samozřejmě s ohledem na jejich vlastnosti, aby tento postup byl smysluplný.
Uchování, trvanlivost a datum plnění je uvedeno na obalu. Vystavení vyšší teplotě po krátkou dobu (např. během manipulace a transportu) má minimální vliv na ztrátu aktivity.

Recepty na domácí výrobu sýrů

1

Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu

59,3 KčSmetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu - nejpoužívanější mlékárenská startovací mezofilní okyselo...
2

DELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky

200 KčDELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky
DELTA termofilní kultura DL1 na 100-200 l mléka na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky, parenicu - doplňková sýrařská kultura. R...
3

BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry

203 KčBETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry
BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry - startovací sýrařská kultura v lyofilizované (mrazem v...
4

ALPHA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní

200 KčALPHA mezofilní kultura na 200 l mléka  startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní
ALPHA mezofilní kultura DL1 na 200 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s modrou plísní - mírně aromatická zaočkovací kultura vhodná k ...
5

Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka

232 KčJogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro výrobu domácího jogurtu, ...
6

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka

70,2 KčJogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro výrobu domácího jogurtu, balení obsa...
7

BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka - syřidlo, očkovací i zrací kultury

146 KčBEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka - syřidlo, očkovací i zrací kultury
BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka na Camembert, hermelín a další sýry s plísní - sýrařská kultura, která obsahuje vše, co pot...
8

IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry

214 KčIOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry
IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry - propionová kultura produkující plyn (tvořící oka) pr...
9

KAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisované sýry na 100 l mléka

237 KčKAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisované sýry na 100 l mléka
KAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisované sýry na 100 l mléka - pro lisované dohřívané sýry s oky s typickou oříškovou pří...
Nejprodávanější
Filtrování
Podrobné hledáníCenaHledat v kategorii
Hledat v kategoriiHledatKde hledat:
6 produktů
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka
Kód:100150

Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka

232 Kč333 Kč192 Kč bez DPH
Skladem > 5 bal
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka - bulharská jo...
-30 %
Akce
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka
Kód:100149/1

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka

70,2 Kč58,0 Kč bez DPH
Skladem > 10 ks
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kul...
Doporučujeme
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka
Kód:100149

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka

333 Kč466 Kč275 Kč bez DPH
Skladem > 10 bal
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pr...
-29 %
Akce
Smetanová mezofilní kultura Genesis MC na zakysanou smetanu, tvaroh na 100 l mléka
Kód:100104

Smetanová mezofilní kultura Genesis MC na zakysanou smetanu, tvaroh na 100 l mléka

273 Kč226 Kč bez DPH
Skladem 4 ks
Smetanová mezofilní kultura Genesis MC vhodná k výrobě zakysané smetany, másla ze zakysané smetany, ...
Mezofilní kultura Genesis na cottage, eidam, goudu, čerstvý sýr na 100 l mléka
Kód:100130

Mezofilní kultura Genesis na cottage, eidam, goudu, čerstvý sýr na 100 l mléka

273 Kč226 Kč bez DPH
Skladem 4 ks
Mezofilní kultura vhodná k výrobě čerstvých sýrů typu cottage, eidam, gouda a to při nižších dohříva...
Termofilní kultura Genesis na tažené sýry, čedar, mozzarellu, parenicu na 100 l mléka
Kód:100125

Termofilní kultura Genesis na tažené sýry, čedar, mozzarellu, parenicu na 100 l mléka

273 Kč226 Kč bez DPH
Skladem > 5 ks
Termofilní kultura vhodná k výrobě tažených sýrů typu kaškaval, mozzarella, korbáčik, parenica, čeda...
Diskuze ke kategorii
Máte otázku? Zajímá vás konkrétní detail? Zeptejte se nás.
Položit dotaz
Nový dotazVaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Nadpis:Text příspěvku:Zeptat se
Vaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Text příspěvku:Přidat reakci
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte. Rozumím

Pravidla pro 12. kolo Program rozvoje venkova

Osobní odběr ZDARMA, Hrdějovice u Českých Budějovic, Plzeň, Telč, Roudnice nad Labem, Humpolec, Vlkov

Certifikát dTest obchodní podmínky