Nové číslo telefonní linky 380 830 869. Upozornění: Ve dnech 25.9. - 29.9. bude probíhat inventura, z tohoto důvodu bude ZAVŘENO.
Šrotování obilí, mletí obilí, mačkání obilí - zpracování a drcení obilí před jeho zkrmením se říká šrotování obilí nebo bletí obilí, zrna, kukuřice, sladu.
Šrotování obilí - mletý materiál je drcen údery mlecích těles (kladívek) s vysokou obvodovou rychlostí a třením o vnitřní povrch sítového koše. Odtud nesou název kladívkové šrotovníky
Hrubost šrotování obilí - struktura šrotu závisí především na velikosti použitého síta, svou roli hraje ale i šrotovaný materiál. Třeba pšenice se šrotuje snadněji než ječmen. Nejhůře se šrotuje oves, který obvykle po šrotování obsahuje velké množství špald. Díky tomu můžete při použití stejného síta získat jinou strukturu šrotu. Strukturu šrotu ovlivňuje i vlhkost materiálu. Čím je materiál vlhčí, tím je hrubší struktura šrotu.
Výkon šrotovníku ovlivňuje hrubost síta, šrotovaný materiál i jeho vlhkost.
Malé šrotovníky na obilí mívají výkon od 15 do 200 kg za hodinu.
Střední šrotovníky na obilí Taurus mívají výkon 300 kg do 1,2 tuny za hodinu
Diskové šrotovníky Skiold mohou dosáhnout výkonu až 12 tun za hodinu.
Mletí obilí - pro šrotování velkého množství obilí a zařazení stroje do technologického celku jsou výhodnější dikové mlýnu. Jsou založeny na principu mlýnských kamenů - disků. Disky mají větší tvrdost než kladívka, diskové mlýny dokáží tedy mlít nebo šrotovat obilí v mnohem větších množstvích než kladívkové šrotovníky a mají delší servisní termíny. V naší nabídce najdete diskové mlýny Skiold.
Mačkání obilí - k čemu mačkače obilovin slouží? - mačkače obilí se používají na mačkání obilí a především ovsa. Mačkáním ovsa totiž vznikají ovesné vločky, které jsou asi z mačkaného obilí nejznámější. Ale samozřejmě se mačkají také z pšenice pšeničné vločky, z ječmene ječmenné vločky, z kukuřice kukuřičné vločky, z hrachu hrachové vločky a další.
Jak se obilí mačká? Mačkače obilí mají dva až tři mačkací válce, mezi kterými se obilí mačká. Do mačkačů obilí je možné použít vlhčí obilí, než při šrotování. Jsou také někdy používanější při výrobě sladu. Některé pivovarské recepty doporučují slad mačkaný místo sladu šrotovaného a použití mačkačů obilí než šrotovníků na slad.
Proč se obilí mačká? Z mačkaných zrnin se při trávení vstřebá mnohem více živin než při šrotování. Některé prameny uvádějí, že je to více než 90%.
V naší nabídce najdete buď velké mačkače obilí Skiold nebo menší mačkače obilí orčené pro menší hospodářství.
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.