Masná plemena skotu jsou základním prvkem celosvětové produkce masa a jsou tak nezbytnou součástí potravinového průmyslu. Tato zvířata jsou chována zejména pro svou velkou výtěžnost, vynikající konverzi krmiv, ale i pro svůj reprodukční potenciál. V Českých i zahraničních chovech existuje mnoho různých plemen masného skotu, které se liší individuálními vlastnostmi, jako je velikost, barva srsti, zmasilost a kvalita masa. V tomto článku si přiblížíme některá z nejznámějších a nejvíce oblíbených plemen masného skotu.
Limousine je velké a robustní plemeno pocházející z Francie. Je známé svou vynikající výtěžností a nízkým obsahem tuku ve svém mase. Limousinské hovězí maso je typické svou libovou texturou a vynikající chutí, obzvláště je ceněno v kategorii mladé hovězí. Tato plemena mají světlý odstín hnědé barvy a získala si velkou popularitu mezi producenty hovězího masa díky svému mohutnému tělesnému rámci a pevné kostře.
Texas Longhorn - je původní americké masné plemeno, které za svůj název vděčí svým dlouhým rohům. Vždyť long je anglicky dlouhý a horn je anglicky roh. Všechna ta stáda ve filmech z Divokého západu, která hnali kovbojové přes prérie byla stáda Longhornů. A v Americe je toto plemeno oblíbené stále, zvláště kvůli své odolnosti, nenáročnosti chovu, Longhorni skvěle odolávají jak výkyvům počasí, tak vůči parazitům a chorobám.
Hrubší kůže poskytuje lepší ochranu před bodavým hmyzem. Tím, že netrpí tolik evropskými chorobami, šetří peníze za veterinární péči nebo ošetření paznehtů. Není divu, že i u nás v Čechách se objevilo několik farem, které se věnují chovu Longhornů.
Maso Longhornů má nízký obsah tuku, cholesterolu a kalorií, je tedy vhodné i pro dietní stravu. Maso má scepiální chuť a jeho barva je světle červená. Naše firma má toto plemeno velmi ráda i z toho důvodu, že prodáváme strojky na ovce a na skot značky Longhorn a v naší nabídce najdete i trička a mikiny se značkou Longhorn.
Shorthorn – je oproti Longhornům plemeno zcela opačné. Je to původní anglické masné plemeno s původně krátkými rohy, dnes bezrohé. Plemeno bylo vyšlechtěno před 200 lety. Díky velké produkci loje se v minulosti využívalo i k výrobě svíček a mýdla.
Plemeno středního rámce, které bývalo velmi rozšířené jako masné plemeno i jako plemeno kombinované, se poslední dobou začíná trochu upozaďovat. Ve srovnání s francouzskými plemeny Charolais a Limousine je to plemeno poměrně malé a proto začíná docházet ke křížení například s plemenem Galloway, díky kterému se zvyšuje jeho tělesná substituce, ale zůstávají jeho původní rysy, jako například ten, že krávy Shorthorn jsou výborné matky a skvěle kojí. Díky tomu telata rychle přibývají, až 1,5 kg za den při pasení a 2 kg při intenzivním výkrmu. Mateřské vlastnosti, stavba těla a chuť masa se využívají při šlechtění nových plemen.
Maso Shorthornů je lahodné, vyhledávané gurmány, má jemné nitrosvalové mramorování.
Kalmyk – původní ruské rohaté masné plemeno skotu. Jako vše v Rusku je to plemeno velké. Objevuje se na dolní Volze, severním Uralu i na Sibiři, v Mongolsku a v Číně. Díky tomu je velmi nenáročné na stravu. Při hledání potravy dokáže ujít až 50 km za den. Poradí si i s nekvalitní trávou. Nevadí mu drsné počasí ať už jde o velké mrazy až -40°C nebo naopak obrovská horka až +45°C, nevadí mu studené větry. Před mrazy ho chrání hustá srst a podkožní tuk.
Jediným nešvarem je to, že krávy svá telata agresivně chrání a nedovolí nikomu, aby se k nim přiblížil. Maso má vynikající chuť pouze při pastevním chovu. Pokud byste začali toto plemeno dokrmovat, maso svou vynikající chuť ztrácí.
Higland cattle neboli skotský náhorní skot – je velmi staré masné rohaté plemeno pocházející ze Skotska, kde se začalo objevovat již v 6. století. Otužilé plemeno je vhodné hlavně do horských a podhorských oblastí, kde se chová na celoroční pastvě. Je zapotřebí skotu zajistit dostatečný přísun vody a jinak není třeba ho dokrmovat.
V létě je třeba mu zajistit kvůli dlouhé a husté srsti dostatek stínu. Má velmi chutné maso s malým množstvím tuku a cholesterolu je jemné a šťavnaté a je žádané hlavně na steaky. V současnosti je nejvíc rozšířené v USA, Kanadě a Austrálii, v Evropě v Německu, Rakousku, Francii a Švýcarsku. Používá se ke křížení s masnými a kombinovanými plemeny jako je Hereford a Český strakatý skot.
Masná plemena skotu hrají klíčovou roli v produkci kvalitního hovězího masa. Každé z těchto plemen má své vlastní charakteristické vlastnosti a výhody. Výběr plemene závisí na potřebách chovatele a podmínkách chovu. Důležité je však zajistit správnou péči, výživu a dobré chovatelské postupy, aby se získalo co nejkvalitnější maso.
Masná plemena skotu mají své místo v moderním zemědělství a zajišťují produkci masa pro lidskou výživu po celém světě.
Standardní wagyu se vytváří 3 roky. První rok je na dobytek na pastvě a dalších 500 dní dochází k intenzivnímu výkrmu pomocí kukuřice a sóji. V letních měsících, kdy dobytek málo žere, je napájen pivem, aby dostal chuť a přibíral na váze i v létě. Japonci také kartáčují srst wagyu pomocí saké, pouštějí jim klasickou hudbu při krmení a dopřávají jim masáže, čímž dochází k uvolnění svalové ztuhlosti.
Maso wagyu je považováno za nejlepší maso na světě pro jeho šťavnatost, vůni a chuť. Však také steak wagyu se v restauracích pohybuje obvykle od 3.000 Kč výše. Ale je otázka, jestli je to vůbec pravé kobe maso, ale pouze kobe style beef, který bývá z kříženců wagyu s plemenem angus. Pravé kobe maso se totiž nesmí z Japonska vyvážet.
Autor: Ing. Anna Prágrová
Kompletní nabídka produktů pro skot | Podívat se |
Kompletní nabídka fixačních klecí pro skot | Podívat se |
Potřeby pro zpracování masa | Podívat se |
Chovatelské potřeby pro chov skotu | Podívat se |
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.