Sýrařské kultury a plísně na výrobu sýrů

Sýrařské kultury a plísně na výrobu sýrů 🧀, očkování sýrů - nebo také sýrové kultury na sýry. Rozlišujeme mezofilní, termofilní, směsné a doplňkové sýrařské kultury. Pozor! Nezaměňujte sýrařské kultury a syřidla, není to totéž! Syřidla sráží mléko, kultury dodávají sýrům chuť.
Sýrařské kultury dodáváme od české firmy Milcom, francouzské firmy Ets Coquard a od bulharské firmy Genesis.

Sýrařské kultury jsou:

  1. mezofilní sýrařské kultury startovací okyselující - prospívají při nižších teplotách do 40°C - jsou důležité pro výrobu většiny sýrů - Smetanová kultura, ALFA  a BETA 
  2. termofilní sýrařské kultury - prospívají při vyšších teplotách nad 40°C - používají se zejména při výrobě polotvrdých, tvrdých, tažených a pařených sýrů - kultura DELTA, jogurtová kultura
  3. doplňkové sýrařské kultury - plísně, kvasinky, kultury tvořící oka v sýru - SIGMA 18 Penicillium Rocqueforti, SIGMA 75 Penicillium Candidum, propionové kultury IOTA 1 a 2 na polotvrdé a tvrdé sýry s oky a bez ok
  4. kompletní sýrařské kultury - kultury obsahující jak základní kulturu tak plíseň nebo propionovou kulturu - kultury na kozí sýry IOTA CL1 a 2, KAPPA

Sýrařské kultury vytvářející typické chuťové vlastnosti sýrů. Do mléka dávkujeme v pořadí chlorid vápenatý, kultura, syřidlo - s ohledem na konkrétní receptury.

Práce s lyofilizovanými kulturami sušenými mrazem:
Sýrařské kultury se obvykle dodávají v lyofilizované formě, tedy sušené mrazem. Kultury se dávkují přímo do mléka. Velmi dobře se v něm rozpouštějí. Potřebnou dávku nasypte na povrch mléka, nechte asi 1 min nasáknout a potom dobře (nikoliv zprudka) vmíchejte do celého objemu. Dávkování je uvedeno na každém balení pro celý obsah. Pro menší množství momentálně zpracovávaného méka, odeberte poměrnou část. Pro domácí použití a drobnou výrobu není nutné kultury dávkovat s laboratorní přesností nebo množství nějak odvažovat. Celkovou váhu obsahu výrobce na balení neuvádí. Dávkování kultur je otázkou zkušeností. Časem budete umět odhadnout, jaké množství je vhodné právě pro Vaše konkrtétní receptury a momentální kondici mléka a kultury. Dávkujte raději méně, kultury jsou opravdu účinné. Z praxe se ukazuje, že někdy je možné jít až na poloviční dávku než doporučuje výrobce. Když kulturu poddávkujete, dobu kysání můžete prodloužit nebo zvýšit zaočkovací teplotu. Plísně přirosit. Prodloužit zrání a pod. Pokud ale předávkujete, sýřenina překysá nebo prozrávání probíhá příliš rychle a tento proces je obvykle nevratný. Použití a výběr kultur vyplývá z jednotlivých receptur na výrobu sýrů a dalších mléčných výrobků, z vlastnosti kultur a obecných zásad výroby. Můžete je vzájemně kombinovat, samozřejmě s ohledem na jejich vlastnosti, aby tento postup byl smysluplný.
Uchování, trvanlivost a datum plnění je uvedeno na obalu. Vystavení vyšší teplotě po krátkou dobu (např. během manipulace a transportu) má minimální vliv na ztrátu aktivity.

Recepty na domácí výrobu sýrů

1

BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry

208 KčBETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry
BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry - startovací sýrařská kultura v lyofilizované (mrazem v...
2

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka

56,0 KčJogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro výrobu domácího jogurtu, balení obsa...
3

Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu

70,0 KčSmetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu - nejpoužívanější mlékárenská startovací mezofilní okyselo...
4

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka

362 KčJogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro výrobu domácího jogurtu, balení obsahuje 10...
5

DELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky

202 KčDELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky
DELTA termofilní kultura DL1 na 100-200 l mléka na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky, parenicu - doplňková sýrařská kultura. R...
6

Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 200 l mléka

328 KčKultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 200 l mléka
Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 200 l mléka - prášková sýrařská kultura pro vypěstování modré plísně u sýrů, ...
7

Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka

244 KčJogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka - bulharská jogurtová kultura pro výrobu domácího jogurtu, ...
8

ALPHA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní

202 KčALPHA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní
ALPHA mezofilní kultura DL1 na 200 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s modrou plísní - mírně aromatická zaočkovací kultura vhodná k ...
9

BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka - syřidlo, očkovací i zrací kultury

146 KčBEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka - syřidlo, očkovací i zrací kultury
BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka na Camembert, hermelín a další sýry s plísní - sýrařská kultura, která obsahuje vše, co pot...
Nejprodávanější
Filtrování
Podrobné hledáníCenaHledat v kategorii
Hledat v kategoriiHledatKde hledat:
19 produktů
BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry
Kód:beta

BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry

208 Kč172 Kč bez DPH
Skladem > 10 ks
BETA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry - startova...
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka
Kód:100149/1

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka

56,0 Kč46,3 Kč bez DPH
Skladem > 10 ks
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kul...
Doporučujeme
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu
Kód:53323

Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu

70,0 Kč57,9 Kč bez DPH
Skladem > 10 ks
Smetanová kultura Laktoflora sušená na 1 l mléka na smetanový zákys, zakysanou smetanu - nejpoužívan...
Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka
Kód:100149

Jogurtová kultura Bulharský jogurt na domácí jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka

362 Kč299 Kč bez DPH
Skladem > 5 bal
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 sáčků, 1 sáček na 1-5 l mléka - bulharská jogurtová kultura pr...
DELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky
Kód:delta

DELTA termofilní kultura na 200 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky

202 Kč167 Kč bez DPH
Skladem > 10 ks
DELTA termofilní kultura DL1 na 100-200 l mléka na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáč...
Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 200 l mléka
Kód:sigma18

Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 200 l mléka

328 Kč271 Kč bez DPH
Skladem 3 ks
Kultura Sigma 18 pro sýry s modrou plísní Penicillium ROQUEFORTI na 200 l mléka - prášková sýrařská ...
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka
Kód:100150

Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka

244 Kč202 Kč bez DPH
Skladem > 5 bal
Jogurtová kultura Bulharský jogurt 10 kapslí na domácí jogurt 1 kapsle na 1-2 l mléka - bulharská jo...
ALPHA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní
Kód:alpha

ALPHA mezofilní kultura na 200 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní

202 Kč167 Kč bez DPH
Skladem 2 ks
ALPHA mezofilní kultura DL1 na 200 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s modrou plísní - ...
BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka - syřidlo, očkovací i zrací kultury
Kód:beaugel9-5

BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka - syřidlo, očkovací i zrací kultury

146 Kč121 Kč bez DPH
Skladem 1 ks
BEAUGEL 9 kompletní Camembertská kultura na 5 l mléka na Camembert, hermelín a další sýry s plísní -...
Camembertská kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka
Kód:sigma75

Camembertská kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka

277 Kč229 Kč bez DPH
Skladem > 5 ks
Camembertská kultura Sigma 75 pro sýry s bílou plísní Penicillium CANDIDUM na 500 l mléka - prášková...
Jogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 20 l mléka
Kód:lambda12dl1

Jogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 20 l mléka

203 Kč168 Kč bez DPH
Skladem 2 ks
Jogurtová kultura termofilní Lambda 12 pro jogurty z kozího mléka na 20 l mléka - termofilní kultura...
IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry
Kód:iota1

IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry

214 Kč177 Kč bez DPH
Skladem 4 ks
IOTA 1 sýrařská kultura propionová s oky na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry - propion...
IOTA 2 sýrařská kultura propionová bez ok na 500 l mléka polotvrdé a tvrdé lisované sýry
Kód:iota2

IOTA 2 sýrařská kultura propionová bez ok na 500 l mléka polotvrdé a tvrdé lisované sýry

214 Kč177 Kč bez DPH
Skladem 4 ks
IOTA 2 sýrařská kultura propionová bez ok na 500 l mléka na polotvrdé a tvrdé lisované sýry - propio...
ALPHA mezofilní kultura na 300-600 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní
Kód:alphadl3,5

ALPHA mezofilní kultura na 300-600 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s plísní

443 Kč366 Kč bez DPH
Skladem 1 ks
ALPHA mezofilní kultura DL3,5 na 300-600 l mléka startovací pro měkké, tvarohové a sýry s modrou plí...
KAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisované sýry na 100 l mléka
Kód:kappa3

KAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisované sýry na 100 l mléka

237 Kč196 Kč bez DPH
Skladem 3 ks
KAPPA 3 DL1 směs termofilních a propionových kultur pro lisované sýry na 100 l mléka - pro lisované ...
IOTA CL2 na kozí sýry bílé na 200 l mléka směs kultur a bílá plíseň Geotrichum Candidum
Kód:iotacl2

IOTA CL2 na kozí sýry bílé na 200 l mléka směs kultur a bílá plíseň Geotrichum Candidum

236 Kč195 Kč bez DPH
Skladem 3 ks
Kultura IOTA CL2 na kozí sýry bílé barvy (lze použít na všechny druhy mléka) na 200 l mléka směs kul...
Výprodej
IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy 200 l mléka směs kultur a šedá plíseň Geotrichum Candidum
Kód:iotacl1

IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy 200 l mléka směs kultur a šedá plíseň Geotrichum Candidum

236 Kč195 Kč bez DPH
Skladem 3 ks
Kultura IOTA CL1 na kozí sýry šedé barvy (lze použít na všechny druhy mléka) 200 l mléka směs kultu...
Výprodej
BETA mezofilní kultura na 300-600 l mléka startovací na tvaroh, měkké i tvrdé sýry
Kód:beta3,5

BETA mezofilní kultura na 300-600 l mléka startovací na tvaroh, měkké i tvrdé sýry

415 Kč343 Kč bez DPH
Skladem 1 ks
BETA mezofilní kultura DL3,5 na 300-600 l mléka startovací na tvaroh, měkké, tvarohové i tvrdé sýry ...
DELTA termofilní kultura na 350-700 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky
Kód:delta3,5

DELTA termofilní kultura na 350-700 l tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korbáčiky

415 Kč343 Kč bez DPH
Skladem 1 ks
DELTA termofilní kultura DL3,5 na 350-700 l mléka na tažené, pařené, tvrdé sýry, na mozzarellu, korb...
Diskuze ke kategorii
Máte otázku? Zajímá vás konkrétní detail? Zeptejte se nás.
Položit dotaz
Nový dotazVaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Nadpis:Text příspěvku:Zeptat se
Vaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Text příspěvku:Přidat reakci

Výdejní místa eshopu Zemědělské potřeby M+S

Obchodní podmínky dTest

 

Veletrh AnimalTech Brno 7.–11. 4. 2024

Na vašem soukromí nám záleží

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.

Zásady cookies

Povolit všePodrobné nastavení