Lisovací i odkapávací forma na sýr kulatá FA 16 400/700 g na čerstvý, polotvrdý sýr, sýr s plísní, hermelín, camembert, řídce děrovaná - pevná plastová sýrařská formička stohovatelná, odkapní tvořítko na odkapávání sýrů, hlavně čerstvého měkkého sýra, ale zároveň lze použít jako lisovací forma na polotvrdý sýr. Forma je vyrobena z pevného, lesklého plastu - mimořádně silná a pevná forma. Je stohovatelná, to znamená, že lze zatížit a lisovat 2 formy.
Forma je obzvláště vhodná pro čerstvé sýry, pokud nedáváte do formiček sýrařské plachty. Má totiž méně otvorů. Na odtoku syrovátky to nic nemění, ale sýřenina se neprocpe tolika dirkami ven, a to pak brání hladkému vyklopení. Někdy se stává, že se kvůli tomu u jiných forem celý sýr roztrhne.
Forma se v Itálii speciálně používá pro sýry typu Caciotta a Garfagnana, ale formička dá se použít i na polotvrdé sýry, protože je pevná a dá se zatížit, a to i stohováním několika forem nad sebe.
Caciotta může být čerstvý sýr nebo sýr zrající 3-4 týdny, který se vyrábí ve tvaru malých bochníků z kravského mléka. Dělá se sýr Caciotta bez ochucení, Caciotta s pepřem nebo Caciotta s feferonkami. V současné době je v Čechách vyrábí litovelská sýrárna. Postup výroby se dá najít na stránkách conovehonakopci.cz.
Garfagnana je sýr vyrobený v Castiglione di Garfagnana v Toskánsku.
košík na domácí sýr
Použití na mléčný výrobek | Čerstvý sýr, Hermelín, Camembert, Kozí sýry, Máslo, Polotvrdý sýr, Ricotta, Tvaroh |
Typ formy | odkapávací a lisovací |
Tvar formy | cylindrická řídce děrovaná s nožičkami |
Objem sýřeniny | 400 g |
Výška | 103 mm |
Horní průměr | 113 mm |
Spodní průměr | 99 mm |
Výrobce | ANELLI s.r.l. |
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.