Zařezávací kleště na drůbež - nůžky na drůbež, na zabíjení drůbeže, určené hlavně pro kuřata, slepice, křepelky. Tato specifická pomůcka slouží k usmrcení drůbeže metodou "prostřižení hlavy nad zobákem".
nůžky na porážení drůbeže
Hrabavou drůbež zabíjíme nejlépe tak, že peří pod krkem u hlavy oškubáme (chceme-li krev dále v kuchyni využít) a následně přeřízneme krční tepnu. Drůbež držíme hlavou dolů tak, aby krev dobře vytekla. Práci lze si lze usnadnit různými porážkovými přístroji (jateční pistole) nebo vykrvovacím trychtýřem. Další variantou porážky je takzvané prostřižení hlavy nad zobákem kleštěmi. Při průmyslových porážkách se drůbež omračuje elektrickým proudem a následně podřezáváme krční tepna.
Vodní drůbež zařezáváme za hlavou, krev se v tomto případě využívá výrazně častěji i v kuchyni, než u hrabavé drůbeže. Důvody jsou v zásadě dva: Je jí více a je chutnější.
Krev vždy mícháme, aby nedošlo k jejímu srážení. V případě, že se krev srazí, je možné ji buď rozšlehat, nebo zcedit jemným sítkem. Krev se rychle kazí a zpracování se doporučuje co nejdříve! (rozhodně již v den zabití drůbeže)
Základní zásady: Při zabíjení si počínáme rychle, dbáme, aby zvíře zbytečně netrpělo a drůbež necháme dostatečně vykrvit. Nedostatečně vykrvená drůbež má tmavší a chuťově výrazně horší maso.
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.