Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 50 ml univerzální koncentrované - skončená expirace

Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 50 ml
na dotaz na dotaz
na dotazPřepravní společností:na dotazOsobně v Hrdějovicích:

Syřidlo chymozinové STREMSEL Lactoferm 50 ml univerzální koncentrované - skončená expirace - tekuté holandské přírodní chymozinové (telecí žaludky) syřidlo Stremsel LACTOFERM (dřívější označení Milky) je vyrobeno - extrahováno ze čtvrtého žaludku telat (slézu). Syřidlo k výrobě sýrů má tu přednost, že se dá snadno dávkovat (při menším množství se přidávají 1 - 2 kapky syřidla na litr mléka) pro měkké sýry, pro výrobu tvrdých sýrů se přidává 4 - 6 kapek. Syřidlo o objemu 50 ml je dostačující pro cca 20 kg tvrdého sýra. Pokud syřidlo používáte pro měkký sýr nebo tvaroh, množství vystačí pro cca 40 až 60 kg produktu. Syřidlo má velmi dlouhou trvanlivost, při správném uchovávání v lednici i přes dva roky. Uvedená expirace je 1 rok. Postupem času se však účinek snižuje a je proto třeba zvýšit doporučené dávkování. Výhodou syřidla je i snadné dávkování.

Syřidlo STREMSEL má skončenou expiraci k datu 27.08.2020!

Návod na výrobu sýra z kravského nebo kozího mléka pomocí syřidla Stremsel Lactoferm od jednoho ze zákazníků:

Na jedno kolečko sýra průměr cca 8 cm výška 4,5 cm 2 l čerstvého kozího nebo kravského mléka nadojeného nebo z automatu (ne z obchodu), 4 lžíce zakysaného mléka, syřidlo Stremsel Lactoferm (2 kapky).

Mléko na výrobu sýrů se nepřevařuje. Zahřeje se jen cca na 30°C, přidá se na každý litr cca 2 lžíce kysaného mléka. Zamíchá se to a mléko se nechá 45 minut stát.
Po těch 45 minutách kápnout 2 kapky syřidla Stremsel Lactoferm a pořádně rozmíchat. Nechat syřidlo působit cca 1 hodinu.
Po cca hodině nahněte hrnec, zda má mléko už pudikovou konzistenci. Poznáte to také tak, že do hmoty strčíté prst a po tažení prstu vám hmota praskne.
Sýřeninu nakrájejte velkým nožem na čtverečky a pak ještě jednou na menší.
Počkejte další půl hodiny až hodinu, až vystoupí na povrch syrovátka.
Metličkou rozmíchejte sýřeninu na drobná zrnka. Může se použít i vlastní ruka a mačkavou technikou rozmělňovat zrno.
Vše zahřejtee na cca 80°C (sýr se bude lépe pojit) za stálého míchání, jinak se nám zrno slepí .
Po 45 minutách zkuste, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknete v dlani. Pokud drží, tak ho můžete buď scedit do plachetky nebo dát do formy lisovat.
Formu si vyložte plátnem a do ní dejte sýřeninu, umačkejte a nahoru můžete dát například sklenici s vodou a zatížit talířkem a hrncem s vodou, aby se sýr co nejvíce lisoval.
Necháme asi 20 minut lisovat, aby se ze sýru dostalo co nejvíc syrovátky.
Po 20 minutách můžete rozbalit sýr a vytáhnout z formy.
Jelikož nemá sýr ještě hezký tvar, musí se dát opět do formy střapatou stranou dolů.
Zatlačí se do formy a opět se nějakou dobu lisuje (čím déle tím lépe).
Pokud nemáte formu, nevadí, stačí scedit přes plachtu vymačkat, zavěsit a nechat odkapávat (odkápávaní ale trvá déle a sýr bude měkčí - jako například Mozzarela).
Sýr je potřeba ještě nasolit. Připravte si solnou lázeň. Do 1 litru vody dejte asi 3- 4 lžíce soli. Sůl musí být rozpuštěná, dejte do ní sýr a nechte přes noc nasáknout sůl.
Sýr už druhý den můžete konzumovat.
Ale daleko lepší je ho nechat v lednici uležet, aby se hezky sůl dostala až do středu, pak nemá sýr chybu.

živočišné syřidlo z telecích žaludků
telecí syřidlo
syřidlo na sýr
syřidlo na sýry
syřidlo na výrobu sýrů
přírodní syřidlo do mléka pro výrobu sýra
syřidlový preparát

VýrobceFranz Janschitz GmbH