Sýrařský vosk černý - sýrařský vosk je určen na balení tvrdých krájených sýrů.
Sýrařský vosk pro zrání sýrů umožňuje klasické zrání sýrů pod voskem s minimální ztrátou. Voskování sýrů provádějte zásadně na oschlý povrch sýra při teplotě 80 - 95 °C jednou až 2 vrstvami. Potravinářský vosk na sýry má bod tání 80°C.
Možno rozehřívat ve vodní lázni. Usazeniny vzniklé postupným tuhnutím vosku nejsou na závadu. Rozehřátím zmizí a na sýru se nevytvoří, neboť zde vosk tuhne rychle v malé vrstvě.
Práce s voskem je velice jednoduchá, vosk rozpustíte ve vodní lázni a poté sýr buď potíráte a nebo rovnou namáčíte do vosku. Namočíte, chvilku podržíte na vzduchu, až oschne namočíte ještě jednou, případně zapravíte nezavoskovaná místa.
Teplota ovlivňuje tloušťku nanášené vrstvy. Doporučují se alespoň 2 vrstvy pro kvalitní pokrytí sýra. První při vyšší teplotě, může být slabší. Povrch sýra by měl být před voskováním suchý. Může být nanášen v několika vrstvách.
Vosk na sýr je dodáván v blocích o hmotnosti 1 - 1,5 kg, hmotnostní odchylka + - 50 gramů.