Broušení stříhacích nožů pro ovce

Vytvořeno18.06.2020
Broušení stříhacích nožů pro ovce

Víte kolik ovcí ostříháte s novými noži? Začínají Vaše nože na ovce stříhat špatně? Potřebujete staré nože nabrousit a nevíte kde?

Stačí se obrátit na nás.

Nové horní stříhací nože na ovce ostříhají 3 - 5 ovcí, podle typu vlny a podle toho, jak jsou ovce zaprášené a znečištěné. Záleží také na zručnosti střihače, který ovce stříhá. Po ostříhání několika ovcí se obvykle začíná plynulost stříhání i kvalita střihu zhoršovat. V tomto okamžiku můžete nože dotahovat, ale jen do určité míry, protože ztupené nože hůře kloužou po sobě. U strojků s motorem v rukojeti může dojít až k zadření pastorku, někdy i ke zničení celého strojku. A přitom stačí včas vyměnit nejprve horní nůž a jakmile se začne kvalita střihu zhoršovat i s novým horním nožem, vyměnit i dolní nůž (hřeben). Důležité je, aby byly stříhací nože během střihání stále dostatečně namazány.

Hlavní pravidlo dobrého střihače zní: „MAZAT! MAZAT! MAZAT!“

A co s tupými noži? Hlavně je nebruste na běžné brusce. Na břitech moderních nožů je vrstva oceli se speciální strukturou a po jejím nadměrném odbroušení získává břit výrazně horší vlastnosti.


Nože na stříhání ovcí nám raději pošlete k nabroušení. Z důvodu ochrany strojku a snazší manipulace prosíme o zaslání pouze samotných nožů bez stříhacího strojku!


Nože zašlete vyčištěné od oleje a zbytků vlny se zpáteční adresou raději doporučeně na adresu:

Zemědělské potřeby M+S s.r.o.
Hlubocká 11
373 61 Hrdějovice u Českých Budějovic

!!! S průvodním dopisem, kde bude uvedeno Vaše jméno a kontaktní údaje !!!

Broušení má na starosti Jiří Karlíček – telefon +420 774 784 284, email karlicek@zemedelske-potreby.cz


Stříhací nože přebírají k nabroušení i některá naše výdejní místa po domluvě s jejich majiteli – termín vrácení stříhacích nožů přes výdejní místo je až 3 týdny.

Termín broušení stříhacích nožů pro ovce:

  • Nože brousíme obvykle do týdne od doručení a posíláme zpět.

Na jaké brusce nože na stříhání ovcí brousíme?

V Čechách byli střihači ovcí zvyklí brousit stříhací nože především pomocí brusek, které využívají brusnou pastu. Zejména brusky, které byly dodávány jako příslušenství rozšířeného strojku z Kovodružstva Slaný na mnoha místech dodnes dobře slouží. Rovnocenným, ale jednodušším a rychlejším způsobem je použití brusek, které využívají brusné plátno. Nůž je upnutý na kyvadle, což zajišťuje vždy správnou geometrii broušení. Tento typ dvoukotoučové brusky od firmy Horner Shearing využíváme pro broušení i my. Broušení vypadá podobně jako na následujícím videu.


A pokud si chcete prohlédnout naši nabídku brusek, můžete tak učinit zde:

Diskuze k produktu
Máte otázku? Zajímá vás konkrétní detail? Zeptejte se nás.
Položit dotaz
Nový dotazVaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Nadpis:Text příspěvku:Zeptat se
Vaše jméno:Váš e-mail:(E-mail nebude zveřejněn)Text příspěvku:Přidat reakci

Výdejní místa eshopu Zemědělské potřeby M+S

Obchodní podmínky dTest

 
Na vašem soukromí nám záleží

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.

Zásady cookies

Povolit všePodrobné nastavení